Elemente Tehnice

Elemente Tehnice
Pentru interpretarea lor corecta, este intotdeauna necesar sa se tina cont de caracteristicile spatiu în care sursa de lumina va fi localizata.
Toate sursele de lumina artificiala au propriile valori ale fluxul luminos, propria lor forma a distributiei fotometriei, intensitatea luminii, propria distributie a radiatiilor spectarte.

Fluxul luminos este cantitatea de lumina emisa de o sursa care are ca si unitate de masuta lumenul.- Lumenul [lm] este unitatea de masura a fluxului luminos care masoara cantitatea totala de lumina emisa de un corp de iluminat sau un bec.

Intensitatea luminoasă este cantitatea de lumina emisa intr-o directie data. Unitate: candela (cd).

Luminozitate este cantitatea de lumina emisa de o sursa intr-o unitate de suprafata vizibila, intr-o anumita directie. Unitate: cd/m2

Iluminare este gradul de iluminare al unei suprafete. 1 lux = iluminarea unei suprafete de 1 metru patrat cu ajutorul unei lumanari de la distanta de 1 metru. Unitate de masura: lux (lx)

 

Kelvin [k] – temperatura de culoare

In kelvin se masoara temperatura de culoare a luminii, si anume cat de calda sau rece e lumina. Cu cat numarul de grade Kelvin e mai mic, cu atat lumina e mai calda ( spre galben ) iar cu cat e mai mare, cu atat lumina e mai rece (tenta albastra).


CRI / Ra / IRC – indice redare culori

Indicele CRI masoara cat de bine reda culorile corpul de iluminat. Daca ai observat ca un tricou are alta culoare la soare fata de magazin , CRI-ul e de vina.

Cu cat indicele e mai apropiat de 100 ( valoarea maxima ) cu atat el va reda mai bine culorile obiectelor iluminate.

In general corpurile de iluminat LED obisnuite au CRI de 80, iar cele pentru aplicatii speciale ( retail, medical, muzee ) au CRI intre 90 si 98.




 

Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!